Volvo lastvagnar 2000x700

Volvo Lastvagnar testar vätgasdrivna ellastbilar på allmän väg

av | 2023-05-08 | nyheter

Vätgasdrivna bränslecellslastbilar som endast släpper ut vattenånga kommer att vara en viktig del av den tunga trafik framöver nollutsläppsfordon. Nu har Volvo passerat en viktig milstolpe – nämligen att provköra på allmän väg. 

Förra året visade Volvo Lastvagnar upp sina bränslecellsdrivna ellastbilar för första gången. Dessa nollutsläppslastbilar som använder vätgas för att producera sin egen el ombord har lång räckvidd, vilket gör dem lämpliga för längre transporter.

Nu har Volvos lastbilar för första gången testats på allmän väg. Men inte vilka vägar som helst. För att göra det extra utmanande har testerna genomförts i Kiruna – i ett extremt kallt klimat.

Helena Alsiö

– Lastbilar kör sju dagar i veckan och i alla väder. De tuffa förhållandena på allmänna vägar i norra Sverige, med is, vind och mycket snö, är en idealisk testmiljö, säger Helena Alsiö, VP Powertrain Product Management på Volvo Lastvagnar. 

– Det är glädjande att konstatera att testerna går bra, vilket bekräftar de tester som vi genomfört i förväg, både digitalt och på vår testbana nära Göteborg.

Vätgasdrivna lastbilar är el-drivna men energin lagras i vätgas. När denna reagerar med syre i en bränslecell skapas elektricitet och den enda ”avgasen” är vattenånga. Tekniken kommer att vara särskilt lämpliga för längre sträckor och när det inte är ett alternativ att bara använda batterier: till exempel i länder där det saknas förutsättningar att bygga laddinfrastruktur för ellastbilar.

Grön vätgas skapas genom att man tillför el till vatten i en elektrolysprocess. Om elen är fossilfri så är vätgasen också det. Man kan säga att vätgasen är som flytande batteri.

Volvo Lastvagnars bränslecellsdrivna elektriska lastbilarna kommer att finnas tillgängliga under andra halvan av detta decennium. Tester med åkerier kommer att starta några år före den kommersiella lanseringen.

För att skynda på utvecklingen har Volvokoncernen gått samman med Daimler för att utveckla och producera bränslecellssystem som är skräddarsydda för tunga fordon.

Grön vätgas är en oändlig resurs som produceras genom att använda förnybara energikällor, såsom vind, vatten och sol.

Ladda ner din fribiljett här!

Få våra nyheter!

Skriv in dig här så får du våra korta nyheter c:a en gång i månaden.
Alltid om hur vi tillsammans gör transportbranschen fossilfri!