Collage GeoTag

Smart telematik får företag att byta till fler elbilar

av | 2023-09-13 | nyheter

Rätt information om hur företagens elbilar verkligen används kan få företagen att byta ut fler fossilfordon. Det menar Johan Wredström på IoT Nordic AB som samlar in data om fler än 300 olika elbilsmodeller när dessa körs i verkligheten.

Så kallade telematiksystem har länge varit viktiga för företag med stora vagnparker. Här har de kunnat hålla koll på bilarna på individnivå och se körbeteende, slitage, bränsleförbrukning och mycket annat.

När nu elbilar blir en allt större del av vagnparkerna skulle systemen också kunna ha helt nya funktioner, säger Johan Wredström.

– Genom att ha koll på batterinivå, aktuell laddstatus och energiförbrukning i elbilar samtidigt som man har motsvarande koll på fossilbilar går det att se vilka fordon som kan bytas ut.

– Man kan se att en dieseldriven servicebil i Jönköping går som mest 29 mil om dagen och har paus en timme mitt på dagen. Samtidigt har man en eldriven bil i samma storlek i Norrköping som klarar sig 39 mil om den laddas 40 minuter på lunchen. Det ger faktabaserade beslutsunderlag.

– Tyvärr finns det ingen branschstandard för data om elbilar, så därför måste de som utvecklar telematikssystemen ta fram stöd för varje enskild elbilsmodell, säger Johan Wredström.

Ett företag som gjort just detta är Geotab som IoT Nordic är auktoriserad partner för i Norden. Totalt har man utvecklat stöd för fler än 300 elbilsmodeller. Oavsett om det är en el- eller fossilbil så installeras hårdvaran i bilens OBD-port med plug’n play.

– All data samlas och analyseras på Geotabs servrar. Där kan man också se vilka förare som uppnår bäst resultat vad gäller eko-driving och vilka som kan behöva extra coachning.

– Men utan telematiksystem som stöder elbilar fullt ut missar man en ytterst viktig fördel med systemen. Nämligen att skaffa relevanta underlag för sin egen omställning.

IoT Nordic och Geotab visar telematiksystem på mässan eComExpo i Arlandastad den 27–28 september.

eComExpo har fri entré och är Sveriges största mötesplats för hållbara transporter med både utställning, seminarier och provkörningar.

Få våra nyheter!

Skriv in dig här så får du våra korta nyheter c:a en gång i månaden.
Alltid om hur vi tillsammans gör transportbranschen fossilfri!