laddguldet_stor

Skånskt familjeåkeri vann laddguldet 2022

av | 2022-12-06 | nyheter

Det skånska åkeriet Falkenklev Logistik vann årets upplaga av ”Laddguldet” i kategorin Fastighetsägare. Falkenklev som benämns ”den lilla aktören med imponerande slagkraft” fick priset i konkurrens med flera av landets stora företag. Ett av skälen är att man på kort tid byggt landets största laddpark för tunga fordon i Malmö och förser denna med el från en egen solcellspark. 

Priset delades ut av 2030-sekretariatet på eCarExpo mässan i Göteborg.

Det familjeägda åkeriet Falkenklev Logistik väckte stor uppmärksamhet i höstas när man invigde sin stora laddpark ”Rifil” i Malmö. Med plats för 22 tunga lastbilar är man landets största i sitt slag. Elen producerar man själv på en solcellspark utanför Perstorp i Norra Skåne. Samtidigt har man köpt in sex tunga eldrivna lastbilar som kommer att gå i distributionstrafik för DHL.

I anslutning till laddparken byggs ett energilager på 2MWh och här finns även en automatbutik och en liten lunchrestaurang.

Nu vinner man laddguldet som sedan 2017 delas ut av 2030-sekretariatet i samband med mässan eCarExpo. Motiveringen lyder:

Falkenklev Logistik är den lilla aktören med imponerande slagkraft. Med aktningsvärd beslutsamhet ger de ett lysande exempel på hur framtidens transportlösningar kan inkluderas i kärnverksamheten. Ett strategiskt och klimatsmart helhetstänk syns likt en röd tråd i allt från byggnadsmaterial till laddlösningar och energiförsörjning, där solcellsparker byggs utifrån möjligheten att odla under panelerna. På kort tid har de dessutom skapat Sveriges största laddpark för tung trafik. Medan initiativförmåga och motivation är ledord, ser vi också hur långsiktighet genomsyrar hela verksamheten och skapar förutsättningar för fortsatt höga ambitioner.

Företaget startades 1957 i Tjörnarp och har kört för DHL (då ASG) sedan dess. Idag drivs det av barnbarnen till grundarna Brita och Sture Nilsson med Victor Falkenklev som VD.

– Det är fantastiskt kul att det är ett åkeri som vinner priset”, säger Anna Fägersten – marknadschef på eLife som arrangerar både eCarExpo och transportbranschens egen mässa för fossilfrihet – eComExpo.
– Det visar att man som transportföretag idag själv tar ansvar för omställningen och inte väntar på ”någon annan”.

eComExpo arrangeras nästa gång i Stockholm den 27–28 september 2023.

Juryn i laddguldet utgjordes av: 2030-sekretariatet – Maria Stenström (sammankallande), Mobility Sweden – Mattias Bergman, Sveriges Åkeriföretag – Fredrik Svensson, Fastighetsägarna – Kaj Winther, Sveriges Allmännytta – Carl Ståhle, PowerCircle – Johanna Barr, Klimatkommunerna – Filippa Borgström, eCarExpo – Anna Fägersten.

De övriga nominerade i kategorin var:

VäsbyHem, Ikano Bostad AB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, Castellum, Atrium Ljungberg, Vasakronan,Volvo Group Real Estate, Kopparstaden AB, McDonald’s Sve-rige, Hufvudstaden, Unibail-Rodamco-Westfield, Lunds kommunala parkeringsaktie-bolag (LKPAB & LKFAB), Wallenstam, Humlegården,BRF Kaponjären

Den andra kategorin i Laddguldet är ”Kommuner”. Här blev det Stockholms Stad som vann Laddguldet 2023.

Läs mer om Laddguldet här: